Még mindig nagy mennyiségben érkeznek Magyarországra a 10 évnél öregebb külföldi autók. És habár az újautó-eladás is nő, ez nem tudja megállítani az autópark öregedését.

Míg a 2013-as évben még csak 70 700 darab használtautó érkezett külföldről Magyarországra, a becslések szerint az idei évben a számuk eléri a 150 ezret. A növekedés jelentős, viszont egyre lassul.

14 év felé közelít az átlagéletkor

Az autók átlagéletkora mára elérte a 13,9 évet, és tovább nő. 2008-ban volt a legfiatalabb a személyautó-állomány átlagéletkora: 10 év. A gazdasági válság előtti években azonban még egészen más számok voltak jellemzők, hiszen 2004-2005-ben 200-220 ezer új autót vásároltak a magyarok, és mindössze 25-30 ezer használtautót hoztak be külföldről. Az idén ezzel szemben 110-120 ezer új autó találhat gazdára, aminek nagy része céges vásárlás.

Ahhoz, hogy ne öregedjen tovább a hazai személygépkocsi-állomány, évente legalább 140-150 ezer új autó eladására lenne szükség – közölte autóipari szakemberek becsléseire alapozva a Népszava. Ehelyett azonban tömegével érkeznek az országba a 10 évnél idősebb autók, igaz, ezekkel 15-20 éves autókat cserélnek le a tulajdonosaik. A legkeresettebbek viszont a 2-6 éves alsó-középkategóriás autók, melyek ára átlagosan 2-3 millió forint között alakul.

A hasznaltauto.hu ennek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a személyautó-hirdetések több mint 7 százaléka külföldi okmányokkal rendelkező, itthon nem regisztrált autóról szól, ezért szerződés előtt mindenképpen tisztázni kell, hogy a kötelező műszaki vizsga, a törzskönyv, a rendszám és a forgalmi együttesen mintegy 50 ezer forintot kitevő költségei kit fognak terhelni.

Óvatosság a hiteleknél

A jelentős használtautó-import elsősorban a regisztrációs díjak 2012-es csökkentésének, a viszonylag stabil euró-forint árfolyamnak, valamint a jövedelmek jelentős emelkedésének tudható be. Emellett az is közrejátszik, hogy ma már kevesebb embernek okoznak gondot a devizahitelek, ami olyannyira jellemző volt 2008-at követően. A hitelek iránti bizalom egyébként az autóvásárlásoknál is egyre nő, bár még mindig inkább készpénzért vásárolunk autót.

Míg korábban 10 éves futamidőre, önrész nélkül is kínált újautót jó néhány autókereskedő, mára sokat szigorodott a hitelezés. Megszűnt az 5-6 évnél hosszabb futamidő, és akinek nincs rendszeres euró, vagy svájci frank jövedelme kizárólag forint kölcsönt vehet föl. Ráadásul a pénzintézetek a korábbinál jóval alaposabban ellenőrzik az ügyfelek hitel- és fizetőképességét.

Hívjon minket a +36 (20) 237-3855 -es telefonszámon (Viberen is hívható), vagy küldjön üzenetet az info@jarmupoint.hu  e-mail címre!