Egyesek számára talán meglepő válaszok születtek a magyarok használtautó vásárlási szokásaival kapcsolatban feltett kérdésekre. Mutatjuk az eredményeket!

Sokkal inkább óvatosak vagyunk, mintsem kockázatos, relatíve nagy értékű presztízs-autókba tennénk a pénzünket – derült ki a Totalcar által megkérdezett 16278 ember válaszai alapján. Természetesen a válaszadók nem képezik le a magyar autóvásárlók teljes spektrumát, vagyis nem reprezentatív felmérésről van szó, ennek ellenére tanulságosak a számok.

9-10 évente cserélünk autót, és a megbízhatóság számít

Az első meglepő dolog, hogy a legtöbben 9-10 évig is használnak egy autót, mire cserére szánnák el magukat. Ugyanakkor persze sokan csak 3-5 évet várnak ezzel, de ők harmadával kevesebben vannak.

Talán arra sem számítottak sokan, hogy nem a dízel a favorit az emberek számára. Olyannyira nem, hogy mindössze 3 ezer válaszadó venne dízelt, 12 ezren pedig benzinest. A hibridek és az elektromos autók is megjelentek már a válaszok között, a számuk azonban meglehetősen szerény.

Azt se mondhatjuk, hogy az emberek szeme előtt mindössze az lebegne, hogy német vagy japán legyen a kocsi, ugyanis a válaszadók harmada a megbízhatóságot figyeli, ami csak részben azonos halmaz az előbb említett országok autóival. Szintén fontos a praktikum, a térkínálat és a használati érték, de persze sokaknak számít azért az imidzs, a forma és presztízs. Az viszont annál kevésbé, hogy melyik országban készült az autó.

Ugyanakkor az ellentmond a korábbiaknak, hogy a fenntartási költségeket kevesen veszik számításba használt autó vásárlása során. Az is igaz azonban, hogy a túlnyomó többség nem ragaszkodik egyetlen márkához sem, hanem a saját élethelyzetüket figyelembe véve választanak, vagy pedig több márkát is szemmel tartanak, és amikor megtalálják a megfelelő állapotú autót, akkor azt veszik meg.

Mire figyelünk az autó vétel során?

Elsősorban az autó jelenlegi állapotára és a szervíztörténetére, nem pedig a futásteljesítményére. Utóbbi adatra tényleg csak néhányan kíváncsiak, ami érthető, ha azt tekintjük, hogy mennyire elterjedt technika az óratekerés manapság. Emellett azonban az évjárat, a felszereltség vagy a szín sem számít az embereknek. Elsősorban tehát az állapotot vizsgálják.

Végül pedig az is kiderült, hogy csak igen kevesen keresnek használt autót 500 ezer forint alatt. A többség 1-1,5 milliós értékhatárok között nézelődik, de azért van piaca a 2-5 milliós használt autóknak is.

És, hogy miért nem veszünk inkább használt autót az új helyett? Elsősorban azért mert nem engedhetjük meg maguknak. Ugyanakkor sokan az új autók értékvesztésével nincsenek kibékülve, illetve az emberek nagy része új autóból nem azt a méretet, felszereltséget és presztízst tudná megvenni magának, mint használtból.

Hívjon minket a +36 (20) 237-3855 -es telefonszámon (Viberen is hívható), vagy küldjön üzenetet az info@jarmupoint.hu  e-mail címre!